Ľ. LOPATKA: Požiadal som o odvolanie z postu generálneho riaditeľa SP

06.07.2012 Bratislava

Bratislava 6. júla (TASR) - Ľuboš Lopatka chce odstúpiť z postu generálneho riaditeľa Sociálnej poisťovne (SP). O odvolanie požiadal listom premiéra SR Roberta Fica "Prijal som rozhodnutie dobrovoľne a po dlhšej úvahe," povedal na dnešnej tlačovej konferencii na pôde rezortu práce Lopatka. O presnom dátume jeho odchodu rozhodne premiér.
Ako uviedol minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter, o odchode Lopatku chceli obaja informovať verejnosť ešte pred dnešným zasadnutím vlády SR. "Na základe tohto listu predkladám návrh na uvoľnenie pána Ľuboša Lopatku z postu generálneho riaditeľa Sociálnej poisťovne," uviedol Richter.
Hoci minister vníma Lopatku ako schopného manažéra, dôvodom jeho odchodu je nezhoda v rámci výmeny vedenia regionálnych pobočiek Sociálnej poisťovne. Richter má totiž v pláne vymieňať aj ľudí, ktorých Lopatka do funkcií menoval. Pomocou výberového konania by takisto mohli byť opäť dosadení pracovníci, ktorých Lopatka odvolal.
"V niektorých prípadoch treba hľadať riešenie, ktoré by vyhovovalo novým predstavám, treba aj povedať novým úlohám," dodal na margo budúcich personálnych výmen Richter. Nové úlohy pre SP majú podľa ministra súvisieť so zmenami, ktoré prinieslo programové vyhlásenie vlády, a teda aj nová legislatíva. Novým plánom má zodpovedať aj personál.
Napriek žiadosti o uvoľnenie z funkcie hodnotí Lopatka svoje vzťahy s Richterom ako korektné. Rozhodnutie odísť Lopatka zvažoval podľa svojich slov už dlhší čas. "Môj mandát trval do roku 2016. Faktom je, že keď som sem nastupoval, tak som si stanovil internú métu minimálne po dobu 24 mesiacov, čo sa v krátkej dobe naplní," skonštatoval Lopatka. Ako dodal, vo fungovaní SP sa mu podarili urobiť zásadné a ozdravné zmeny, ktoré naštartovali v inštitúcii reformný proces.
 

Vyberte región